Warning: getimagesize() [function.getimagesize]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/daskpyek/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/widgets/the-logo.php on line 31

Warning: getimagesize(http://teomedia.bg/gosti2/wp-content/uploads/2012/12/logo.png) [function.getimagesize]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/daskpyek/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/widgets/the-logo.php on line 31

 

Околността

 

Село Орешак се намира в Троянска община, Област Ловеч, 8 км източно от центъра на град Троян. Малцина знаят, че именно село Орешак е родното място на Максим Български (1914 – 2012), Святейший Патриарх Български и Митрополит Софийски. Още едно свидетелство за силната духовност, която мястото излъчва. Близостта на Троянския манастир, който безспорно е най-голямата историческа и културна забележителност на с.Орешак и този край. Ролята му в събитията на родната ни история и усилията положени за запазването му до днес, са достатъчни да ви накарат да посетите селото. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св.Богородица Троеручица, която се смята за чудотворна.

Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня в прохладните бирарии. Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби.

Един от най-атрактивните празници в района е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в последната събота на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия.Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива.
А ако се съобразите с времето на тържествата, празниците и изложенията, организирани ежегодно от местните, ще доставите удоволствие на всичките си сетива.

 

Резервация

Изработено от Тео Медиа